Lansarea la apă- ultima parte

 

Sfârșit fericit și restart cu emoții                   

 Am lăsat să treacă vreo două zile de la lansarea cărții ”Cele 13 Seherezade și poveștile lor”, apărută la editura Clarei Toma ”Clara Toma Publishing House”, care conține povestea mea ”Puterea vindecătoare a scrisului”. De ce? N-a fost destulă bucurie ca s-o împărtășesc aici cu voi ? Nici pomeneală ! A fost o explozie de emoții, mai ales bucurie, însă prea multă ca să o pot domoli și să o cuprind în cuvinte imediat. Avea nevoie să se manifeste și să se calmeze. Așa că m-am bucurat de laude și de felicitări pentru debutul literar, dar mai ales de feedback pozitiv pentru poveste.

Mai sunt încă oameni dragi cu care întâlnirea nu a fost posibilă, iar volumele lor așteaptă cuminți pe măsuța de cafea din sufragerie. Cum sunt mare amatoare de handmade, am pornit repede la crearea unor coperți personalizate. Coperta e frumoasă și reprezintă multitudinea de povești, stiluri și emoții din cartea cu 13 autoare. Este un tablou realizat de Clara, care a venit și cu ideea inspirată a titlului cu Seherezade.

Uneori mai mult nu e neapărat mai bun sau mai frumos, dar în cazul acestei cărți, fiind una de debut, m-am gândit că personalizarea ar face-o să aibă un impact și mai mare.

Inspirația pentru tablouri sau bijuterii îmi vine uneori din poveștile pe care le scriu, însă cel mai adesea inspirația pentru povești îmi vine când lucrez câte un obiect handmade. Croșetez sau tricotez și ascult audiobooks pe Voxa.ro sau Audible.com, lucrez un tablou mixed-media, o cutie cadou sau o felicitare, ori un set, ascultând muzica preferată. Și deodată o replică dintr-o carte sau un vers al unei melodii declanșează o amintire sau o analogie și gata ideea pentru o nouă poveste. Unele sunt încă în caietul de idei, altele sunt povești și cele mai inspirate sunt pe cale să devină romane. Am simțit că toate aceste legături între laturile creativității mele merită sărbătorite împreună, deci cartea de debut se potrivea cu o supracopertă handmade și câteva mici decorațiuni.

Și n-am pierdut ocazia, ca în interiorul celei de-a doua coperți să vă amintesc de următoarea lansare. E clar că încep să am orgolii de scriitor și vreau să am atenția celor din jur. Poate că nu strică, după ani de zile de modestie exagerată… Voi avea grijă să nu ajung în cealaltă extremă.

Acum, fiind în posesia cărții am putut lectura în tihnă celelalte 12 povești. Mi-au plăcut mai multe și mi-am dat seama că am o concurență notabilă printre debutante, dar asta nu face decât să mă bucure, pentru că fiecare avem stilul personal care ne deosebește, chiar dacă scriem la fel de bine. Astfel, publicul țintă nu este neapărat același, ca să ne sperie concurența, ba mai degrabă competiția ar fi un imbold spre perfecționare, de care ar beneficia în primul rând viitorii noștri cititori.

Povestea mea este la pagina 59. Primul impuls a fost să fiu dezamăgită. Nu sunt nici prima, nici ultima, nici la mijloc… Sunt a noua din treisprezece. ”Nu suntem nici măcar în ordine alfabetică”, mi-am zis cu un pic de necaz. V-am spus că încep să am orgolii de vedetă/scriitor!?

Dar, în ultimul timp, cum e normal după atâția ani de dezvoltare personală, îmi revin și îndepărtez aceste gânduri negative în două- trei minute. Sunt un simplu om normal și primul impuls este să cad în acele vechi tipare comportamentale cu care am crescut. Însă devin imediat conștientă și caut partea plină a paharului, fiind în primul rând recunoscătoare pentru că dețin un pahar cu ceva în el.

Care e în cazul acesta partea plină? Am pronunțat sacadat ”Cincizeci și nouă” și ”mi s-a aprins beculețul”: Eu am devenit nouă după 50 de ani! V-am spus în mai multe povești că mi-am schimbat cariera ”la 180 de grade” – de la inginer la coach/trainer/teacher, la 51 de ani. Apoi nimic n-a mai fost la fel. Au început schimbările majore și profunde, care m-au făcut ceea ce sunt astăzi, când pot spune cu mâna pe inimă, în sfârșit, că sunt mândră de mine, de realizările mele, de felul în care-mi petrec timpul și-mi consum energia, de oamenii cu care m-am înconjurat. Așa că pagina 59 s-a dovedit exact locul potrivit pentru mine.

Apoi am răsfoit paginile, de la 59 la... 67, unde se termină povestea mea. Mi-am alunecat palma peste netezimea hârtiei și am simțit că mângâi creștetul uneia dintre fiicele mele după o lungă absență (una dintre cele două care nu locuiesc în România și pe care le văd rar). Nu, nu este o exagerare să-mi asemăn poveștile cu fiicele mele, pentru că și în unele și în celelalte sunt bucăți din sufletul meu. Poate și asta a contribuit la întârzierea publicării. Așa cum mi-a fost greu să le dau drumul fetelor, deși de dragul lor nu am arătat asta, așa mi-a fost și cu poveștile. Am scris chiar o poveste despre dificultatea asta ”Ieșirea în lume a Poveștii”, în care Povestea este fiica unei scriitoare, care o ține izolată de lume până ce într-o zi ”un mai are de ales”.

Mi-am pus apoi pălăria de cititor. Ce senzație minunată să vezi într-o carte una dintre poveștile preferate! Dar iată că a mai scos capul o ”răutate”. Am descoperit câteva mici greșeli de tehnoredactare. ”Să fie de la mine? Să fie de la editură?” m-am întrebat. Erau din ambele părți. Și mi-am amintit imediat că perfecționista, care mă făcea să tai sau să rup și să arunc orice bijuterie, cutie, felicitare sau tablou cu mici imperfecțiuni, a fost trimisă la plimbare de ceva vreme și înlocuită cu lozinca: ”micile defecte sunt amprenta unicității și originalității”. În cazul poveștii ar mai fi fost un ”impediment” al perfecțiunii, din punctul meu de vedere, ștacheta ar fi fost plasată prea sus ca să mai poată fi ușor depășită la viitoarele apariții. Și uite așa m-am relaxat și m-am putut bucura din plin având în mână o carte cu una dintre povești semnată de mine.

Închei aici seria de postări cu titlul ”Lansarea la apă”, așa cum e normal, pentru că lansarea a avut loc.

După câteva zile de agitație, în care am scris mai puțin, m-am apucat din nou serios de treabă, pentru că da, am debutat… și acum? Cei cărora le-a plăcut povestea, cu siguranță vor mai aștepta altele, așa cum eu aștept cu nerăbdare fiecare nou roman al scriitorilor mei favoriți. Deci debutul vine la pachet și cu responsabilități, un numai cu bucurie. Voi găsi metodele cele mai potrivite pentru mine de a vă pune în mână, cât mai curând, scrierile mele finalizate și voi lucra cu drag la celelalte.

Nu fiți îngrijorați, nu voi pierde ocazia de a mă lăuda cu fiecare lansare sau alt eveniment legat de poveștile și romanele mele, așa că nu veți rata nici unul, dacă nu vă doriți asta.

Să avem cu toții spor în tot ce ne propunem să facem și mai ales în acele lucruri care ne duc mai aproape de realizarea visurilor noastre !

Pe curând !

Comments

Popular posts from this blog

Crăciunul celor singuri!

Despre visuri împlinite

My little ”Wake-up call”