Lansare de sărbătoare

 

9 august ”Ziua iubitorilor de carte” …

Dacă m-ai fi întrebat cândva cum se simte să ți se publice o povestire într-o carte, care să ajungă la tine proaspăt ieșită de la tipar, exact în această zi… probabil ți-aș fi spus că este doar un vis, asemenea coincidențe sunt prea rare ca să îți pui speranța în ele.

Vă scriam în postările trecute despre emoțiile publicării primei povești, în volumul colectiv ”Cele 13 Seherezade și poveștile lor”, apărut în mai la Editura Clara Toma Publishing House. Vă povesteam și despre emoțiile participării la concursurile organizate de editura Quarto. Am trecut de selecție cu ambele povești trimise, cea pentru volumul 2 - de vară și cea pentru volumul 3 - de toamnă.

Și iată că astăzi țin în mână volumul 2 din Antologia de JAD ”În arșița confesiunilor”.

De ce ”JAD”? Prescurtarea de la Jurnal de Armonie și Dezvoltare și deloc întâmplător numele unei frumoase pietre naturale!

Am citit cu plăcere primele pagini ale volumului ”Cuvânt înainte – Manifest pentru o Nouă Lume” scrise de Mirela Carmen Stancu, coordonatorul ediției.

Am ajuns apoi la … pagina 71, pe care stă scris: ”GABRIELA ISAC – Vara în care m-am regăsit…” și 13 file mai departe, am ajuns la ultimele rânduri ale iubitei mele povești:

Și iată că, după zece ani, am scos din nou la lumină povestea și am rememorat totul.

Am plătit prețul schimbării, care a fost mai mare decât mă așteptam, dar a meritat, ca să-mi văd visurile împlinite. În curând îmi va fi publicată prima poveste, poate va urma aceasta, apoi alta, primul roman și următorul…

Aproape totul este așa cum mi-am dorit în viața mea. Da, sunt încă singură, însă într-un colț de suflet păstrez speranța că-l voi afla curând pe deținătorul vocii necunoscute din căsuța de pe plajă.

Idila noastră ar putea inspira o nouă poveste…”

Am scris povestea completă, bazându-mă pe o idee mai veche, în martie când era termenul de predare pentru concurs. De aceea vorbeam la viitor de povestea publicată în mai. Iar previziunea s-a îndeplinit. A doua este aceasta și a treia va fi cea din volumul de toamnă al Antologiei.

Manuscrisul unui volum care conține numai povești semnate de mine, a fost acceptat deja la o editură, cu care intenționez să negociez apoi publicarea primului roman.

Ce a mai rămas de îndeplinit? Să am căsuța pe plajă, pe care s-o împart cu omul drag, care să mă întâmpine în fiecare dimineață cu acele cuvinte atât de plăcute inimii mele: ”Bună dimineața, iubito!” Crezi că e imposibil la vârsta mea? De data asta eu îți spun merită să visezi, chiar dacă asemenea întâmplări sunt rare. Pentru mine este mai mult decât un simplu vis și îmi pun toată speranța în realizarea lui.

Nu știu de ce, dar după apariția primei povești, timpul mi s-a părut că trece extrem de greu. Credeam că ziua de astăzi nu va mai veni… Poate părea paradoxal din moment ce am ținut scrierile mele în fișiere din calculator, ani de zile, fără să am curajul de a le publica, fiind convinsă că nu sunt ”suficient” de bune.

Acum, după ce a trecut entuziasmul primelor momente: am primit pachetul de la curier, am desfăcut cărțile din țiplă, le-am răsfoit, le-am mângâiat, am făcut lista cu destinatarii volumelor acestea, pe care le voi oferi gratuit… deja simt nevoia să mă uit spre viitor: mă întreb când voi primi corectura de la editură pentru volumul ”Anotimpurile vieții mele” și care va fi romanul asupra căruia vom cădea de acord că e cel mai potrivit să fie primul publicat…

Oare de ce simt nevoia să mă grăbesc dintr-o dată… așa de tare?

Am scris nu de mult o poveste despre asta. Face parte din altă culegere de povestiri ”Diminețile unei femei cuMinte” și se numește ”Gaba – în viață toate au un timp al lor”. La un moment dat zice cam așa:

... Acum stătea în balcon privind pe fereastră și sorbind din cafeaua proaspătă și aromată, înainte de a pleca la ore. Se întreba de ce nu a reușit să finalizeze povestea programată pentru postare? De ce a început un alt model croșetat înainte de a-l finaliza pe cel început săptămâna trecută? De ce a întrerupt studiul limbii turce, câteva săptămâni, pentru studiul unor minicursuri pe Udemy și Domestika, cu scopul de a-și perfecționa tehnica scrisului și totuși nu era încântată de progresul făcut cu romanul la care scria?

Și dedodată se opri cu cana în apropierea buzelor, clipi des și își duse mâna la inimă:

—Aha, asta era! Cuvântul magic este ”suficient”! Nu i se părea niciodată că făcea suficient de mult sau suficient de bine.

Suficient pentru cine? În raport cu ce? Față de  ce termen? Stabilit de cine, când și cum? se întrebă ea, contrariată.

Doamne, își zise, eu care mă laud, convinsă că am dreptate, cât de relaxată sunt făcând ceea ce-mi place, fiind propriul șef și având propriul program, sunt de fapt tot un sclav al programelor după care funcționam cu câțiva ani în urmă. Am schimbat contextul, nu esența! Uau, cam mult a durat să-mi dau seama!

Am schimbat ingineria pe teaching și coaching, statutul de angajat pe cel de freelancer. M-am eliberat de relația toxică în care mă complăcusem niște ani, am refuzat o propunere de căsătorie, altă dată tentantă, care acum nu mi se mai potrivește. Am inima împăcată că fetele sunt bine, fiecare pe drumul ei. Îmi permit să încerc, rând pe rând, orice activitate pe care mi-o dorisem și nu avusesem timp sau mijloace să o pun în practică, de la înot la mersul pe trotinetă,  de la dansul de salsa la pictură... Am rămas fidelă visurilor mele de a deveni scriitor publicat. N-am renunțat nici la ideea de a lansa un program de coaching online și a începe să călătoresc. Toate astea ar fi ingrediente suficiente pentru a mă simți relaxată și mulțumită, și totuși iată că nu mă simt cu adevărat așa!

Oare cine simt că mă aleargă, că mă mână de la spate sau mă spraveghează? Cine îmi impune ritmul, termenele, condițiile exacte în care trebuie să se desfășoare totul?

Mara deveni atentă. Părea că aude o voce de copil, care spunea:

— Chiar dacă am venit la grădinița asta în ultima lună înainte de serbare, voi primi rolul și voi fi cea mai bună, iar mama va fi mulțumită când mă va vedea pe scenă, la microfon!” spunea Mara aceea de demult, în vârstă de vreo 6 anișori...”

Și uite așa înțelegem, că după ani de terapie și auto-terapie, zeci de cărți de dezvoltare personală, cursuri și certificări în NLP și altele... tot mai răsare dintr-un colț de subconștient o problemă nerezolvată, o credință limitativă neobservată, care ne subminează acțiunile și intențiile.

Pe mine dorința asta teribilă de a-mi demonstra valoarea m-a împins adesea prin momentele frumoase ale vieții și nu m-a lăsat să mă bucur din plin de reușitele, mai mici sau mai mari, însă muncite și meritate, dar mai ales, ALE MELE!

Dar după cum vedeți tot scrisul m-a ajutat să conștientizez situația și tot el mă va susține să fac schimbarea necesară, începând cu acest weekend, în care îmi voi sărbători noua realizare înainte de a trece mai departe. Cum? Cu familia, cu prietene, cu înghețată și cafea bună, cu pictură și lectură.

Aș fi putut să prevăd că aceste zile vor aduce ceva bun. Au fost ”semne”.

Ieri, în metrou, mergând spre ore – mi-am reluat parțial activitatea de profesor, deși mai este un pic de vacanță, o domnișoară mi-a spus: ”Sunteți o femeie frumoasă. Probabil la 20 de ani erați superbă. Câți ani aveți?” M-am emoționat.

Eu nu m-am văzut niciodată frumoasă, cu atât mai mult acum, cu ceva mai multe kilograme în plus și la aproape 64 de ani. Da, eram aranjată, așa cum sunt întotdeauna când ies din casă. Purtam pălăria de pai, pantofii asortați cu poșeta, o rochie simplă și elegantă cu un imprimeu vesel - floral. Bijuteriile nu-mi lipsesc niciodată, chiar dacă sunt discrete.

M-am gândit că domnișoara, ea însăși o frumusețe înaltă, subțire, brunetă cu ochi albaștri, nu avea cum să se refere totuși la aceste detalii exterioare, care nu impresionaseră pe nimeni niciodată și nici nu aveau decât scopul să mă facă să mă simt bine cu mine. Chiar așa aranjată sau chiar mai bine, adesea m-am simțit ”invizibilă”.

Nu am găsit altă explicație decât că ea era una dintre acele extrem de puține persoane, care văd dincolo de suprafață, percep frumusețea care vine din interior. La acest gând, un val de recunoștință m-a inundat. Cineva a văzut ceea ce era de mult ascuns sub fața mea un pic pătrățoasă, vorba un pic cam tare și adeseori grăbită, o deformare profesională de la catedră.

Ei chiar i-am vorbit blând și cu voce joasă. Așa am simțit.

Am decis să nu-mi mai înfrânez vreodată impulsul de a face un compliment atunci când simt imboldul, pentru că am simțit pe propria piele efectul benefic. Uneori mă opresc, pentru că nefiind obișnuită să le primesc, mă simt stângace în a oferi complimente, chiar dacă sunt sinceră.

Și a mai fost un al doilea ”semn”. De data asta mie mi s-a oferit ocazia să ofer.

O familie de origine spaniolă, soț și soție, se aflau deja în autobuzul în care m-am urcat după ore, cu brațele pline de plase cu cumpărăturile de la Profi Art și Berezka. Cei câțiva călători din jur se străduiau să le explice într-o engleză ”de baltă” că autobuzul este vechi și nu are dispozitiv de plată pentru card bancar, ci doar pentru card STB, care se procură din stație. Erau pe punctul să decidă să coboare, ca să nu circule fără bilet, însă în stația respectivă nu ar fi găsit bilete, iar ei aveau nevoie să mai călătorească vreo 7-8 stații, până la intrarea în Centrul Vechi, pe care doreau să-l viziteze. M-am așezat pe scaun, în apropierea lor, am scăpat de bagaje și am scos telefonul. Le-am explicat cu răbdare, în limba lor, că opțiunile erau să descarce aplicația sau să timită un sms. Din păcate nu aveau semnal de internet pe telefon. Un tânăr a intervenit încercând să le ofere wi-fi de pe abonamentul lui, dar nu a funcționat. Atunci am decis să le plătesc eu călătoria prin sms. Nu era o problemă să fiu prezentă cu telefonul, în cazul unui control, pentru că urmau să coboare înaintea mea.

Zis și făcut. Domnul mi-a mulțumit politicos, dar doamnei nu-i venea să creadă că am plătit pur și simplu pentru niște necunoscuți chiar dacă suma era mică. N-am vrut să par un ”ultim samaritean”, așa că le-am explicat că având două fiice care locuiesc în străinătate, deși se descurcă foarte bine, sper că atunci când vor avea nevoie ca cineva să le întindă o mână de ajutor, să o găsească la fel de ușor cum au găsit-o dumnealor.

Și uite așa învățăm să avem mai mare încredere într-o lume bună, în sincronicități și visuri împlinite!

 Dragii mei, vă doresc lectură plăcută, orice ați decide să citiți astăzi de ”Ziua iubitorilor de carte” și vă aștept aici pe blog cu noi postări despre cărți, scris și nu numai.

Voi posta ca eveniment pe Facebook orice nouă lansare a scrierilor mele: https://www.facebook.com/gabriela.isac/posts/pfbid02tiCrSAzu2qCW7pRJ9uiZcbN7xXW1RHnt7UJJmPuqiA2i6eiCVt6MDTugU3dx85C6l

 Cei care doresc să-mi citească poveștile pot comanda cărțile:

”Cele 13 Seherezade și poveștile lor”, povestea mea ”Puterea vindecătoare a scrisului” la pagina 59.

https://carturesti.ro/carte/cele-13-seherezade-si-povestile-lor-3203188336?lang=ro-RO&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw_Na1BhAlEiwAM-dm7LdkB068yxP3UTkKBSz4jpGkkWTYPMU-mxU1_HU-uWKAAGkSKLOVdhoC5ZEQAvD_BwE



 



”Antologia de JAD” volumul 2, ediția de vară ”În arșița confesiunilor”, povestea mea ”Vara în care m-am regăsit...” la pagina 71.

https://edituraquarto.ro/product/antologia-de-jad-acea-vara-fierbinte-vol-2/



 





Vă îmrățișez cu drag, pe curând!



Comments

Popular posts from this blog

Crăciunul celor singuri!

Despre visuri împlinite

My little ”Wake-up call”